Село Лещен

Райско кътче в полите на Родопите

Вилно селище Лещен е едно от най-привлекателните и автентични селища за селски туризъм в България. Намира се в югозападната част на България в крайните южни склонове на Западните Родопи на 690 м надмордка височина и 200 км разтояние от София. От селото се откроява една от най-впечатляващите гледки към билото на Пирин планина, гръдските и македонски планини. На 15 км в североизточна посока се намира гр. Гоце Делчев. Наблизо са и етнографските комплекси Ковачевица, Делово и Долен. На 45 км е разположен курортът Банско а на 60 км - Роженският манастир.

През последните години с. Лещен се обособи като ключова дестинация за любителите на селския туризъм. То е изградено в типичния родопски възрожденски стил. Сред архитектурните паметници се откроява църквата "Света Параскева", датирана към 1836 г. и килийното училище. Някога местните жители се препитавали с дюлгерство, ковачество и добиване на златоносен пясък. Автентичността на миналото, естествената природна красота, примесено с придадения модерен туристически облик, използвана като сценичен фон за заснемане на игрални филми и музикални клипове примамват посетители за неповторими преживявания.

В зависимост от сезона туристите могат да се облагодетелстват от благоприятни условия за лов и риболов, плуване и балнеолечение в курорта Огняново (5 км) гъбарство и билкарство, от близо 200 археологически обекта паметници на културата от праисторически времена до късното средновековие като античния град "Никополис Ад Нестум" от 2-4 в., един от малкото запазени римски градове в България и халколитното селище - 5 в. пр. н. е. и светилище от късната желязна епоха 6-2 в. пр. н. е. в Долно Дряново. Както и работилница за възраждане на занаятите в с. Дъбница, която представя разнообразни дейности и услуги като например изработването на тъпани и тамбури, използвайки старинна ръчна технология, традиционни пафти, цървули, тъкани, колани и др. и възможност за туристите да вземат лично участие в изработката, както и да закупят предметите. Други интересни природни забележителности в околността са изпълненият с вековни букови и елови гори резерват "Тъмната гора" в землището на с. Ковачевица, каньонът на река Канина, местността "Синия вир", скалните образувания "Козият камък" и "Черната скала", известни още като Тракийските съкровища. Някога върху голямата скала "Козият камък" е имало много дупки с правилна кръгла форма, еднакъв размер и дълбочина, но мястото бива взривено от иманяри и днес те вече не могат да се видят.


Снимки от село Лещен


Забележителности и активности в региона

Вижте интересни активности, местности, природни феномени, пещери и селища в района около с. Лещен.

Вижте повече